W piątek 17 października 2025 r. w restauracji „Szamot” w Ulinie Wielkiej odbyło się spotkanie zorganizowane przez Stowarzyszenie KGW Jaksanki pn: „Smacznie i Swojsko – pogawędki od kuchni”. W wydarzeniu wzięły udział również członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Biskupic, które z wielkim zaangażowaniem uczestniczyły w kulinarnych warsztatach prowadzonych przez Andrzeja Polana – znanego i cenionego szefa kuchni, łączącego kulinarną pasję z miłością do natury.
Podczas spotkania powstały wyjątkowe dania – dorsz w karpielach z jabłkami pieczonymi, boczkiem i papryką karmelizowaną oraz pulpety z białej kiełbasy w sosie z jesiennych pomidorów z papryką i grzankami. To była prawdziwa uczta dla podniebienia i inspirujące spotkanie pełne smaków, zapachów i cennych wskazówek kulinarnych.
Dziękujemy Jaksankom za zaproszenie oraz Andrzejowi Polanowi za przekazaną wiedzę i kulinarne inspiracje.







